{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

一個天真的愛情故事

註冊日期: 2020-10-18

故事比較6uo,不喜可以跳過

愛情都係不知所措,永遠都唔知自己想點;有人會形容遊戲,have fun,亦有人會形容比賽,比輸贏。

1.開始開竅

仲係17歲嘅我,真係可以話係乜七都唔識

真係諗都無諗過我第一個男人會係點,從來都無諗過,少少幻想加性幻想都無。

一直都係讀男女校,有正常社交,但就係沒有情情愛愛嘅feel;就係果一年暑假我進入社會大學開始打工嘅生涯;
佢比我大9年,佢簡直癲覆左我情愛嘅認知,應該話係性愛!
J先生唔可以話係好靚仔嘅類型,但身邊一定總會有囡圍果種

2.接觸

返左半年,都無留意到J先生依個人,直到一支益力多;放錯左我枱面,由一個錯誤開始了,

當晚放工佢好主動約我食飯,食完飯仲落左尖沙咀酒吧飲野,更主動嘅係佢要求我地大家不如唔好返屋企;我心諗唔係呀嗎,我同你第一次食餐飯就要過夜啦,我未準備好喎,唔知係咪我當時果表情太到位呢?
佢開口主動講 [真係唔搞嫁,痴線]
我: [真係齋訓?]
佢: [今次唔搞,留返下次先]
我當時又真係覺得佢好真誠,所以真係跟左佢去開房抖下。
入到房佢好快就去沖涼,跟住我都去沖,話晒我真係唔識,見到人做咩咪做囉,開房都係第一次炸;我沖完出黎都見佢自己訓梗啦,咁我自自然然好安心訓落去

一訓落去我即刻[呀]左一聲,原來佢係扮訓仲一手搾落我個波度,
我聲都震埋咁問佢 [你又話唔搞嘅?]
佢: [好,今次唔搞,但下次你一定要俾我搞]
我果時其實感覺到有野頂住我屁股,所以我唔敢再講野,扮訓啦

結果我自己都好疑惑?竟然安然無恙訓到朝頭早,我自己都唔敢相信,依個男人會守信用

待續......
+ Favorite

註冊日期: 2020-9-15

thanks for sharing

3.討厭我

自問我都真係唔係樣衰,有人仲話我似徐子淇,可惜我身邊嘅唔係李家誠XD,身材中等,高度適中;但無理由上次純訓覺之後,就話要照顧我,愛我,係想呃邊個嫁??!!

不過都只能怪自己年少無知!係第二次食飯,我地真係搞左了;仲要係我第一次,我諗佢到而家都未必知道佢自己係我第一個男人。

我地更加火速同居,佢又真係幾好命嘅,
父母有兩層樓,為佢打算埋,一層俾佢同我住,另外一層父母加佢細妹一齊住。

唔知關唔關年紀事,定抑或佢做事比任何人大膽,我更一度懷疑佢有性上癮;我地試過係公司休息室,更加試過返返下工食lunch爆房,不過更誇張嘅係 係中環碼頭搞,機鐵搞,旺角港鐵站都搞過,而一晚七次我都係 係佢身上體會到。

無幾耐佢就帶我見佢屋企人,直到而家我都仲好記得佢老竇同我講嘅每一句說話
老竇: [你幾多歲?]
老竇: [你仲細過佢細妹喎,你知唔知㗎?]
老竇: [冇讀過大學㗎乜你?]

真係冇諗過**公屋朝文**之前原來我已經體會到**大學朝文**
因為我臨走嘅時候係廚房洗手發現已經洗好嘅提子;係咪因為我冇讀過大學所以就冇提子食呀?我真係好想問老竇你呀
可能有人會話我諗多左但係食完飯嘅時候J先生係有問到有冇生果食,而佢老母話今日冇買到。

這次之後,我100%肯定J先生屋企人係唔鍾意我;再加上之後J先生強烈要求我辭職唔可以返工做野,佢老竇就更加覺得我係貪J先生屋企啲錢,諗住可以做少奶奶,但其實我只覺得自己似洩慾工具。

4.大導演

就係我喺屋企無所事事,諗住上下網打發下時間就用左J先生部電腦,無意間亦發現咗好多短片仲要係加密,出於好奇心嘅我,真係好想知道呢啲係咩片,唔知係咪屎忽撞着棍竟然比我撞到個密碼,定係個天覺得係時候要比我知道啦?!
竟然全部都係性愛短片,我諗陳冠希都唔係佢LEVEL,我當時真係呆咗!
但最令我震驚嘅係有一段片有一個女仔講 [你仲唔離婚,我真係返美國唔返嚟㗎啦]
[你都唔想我走㗎,咁你應該知道點做呀]

真係唔知當時自己係咩心態,我異常平靜,當晚亦冇質問佢,完全當自己咩都冇睇過。

過咗之後幾日佢竟然主動開口提出想拍片,我真係好天真好傻仲應承咗佢,唔知嗰條片會唔會喺其中一個AV網站度出現過呢?!

其實有邊個拍拖冇做過啲愚蠢嘅嘢,又真係唔可以賴落自己年少無知事,因為有啲好細個就已經好識諗好成熟,只怪我可能思想上真係有問題,好彩我仲識反省如果唔係真係同政府冇分別!

4.大導演

就係我喺屋企無所事事,諗住上下網打發下時間就用左J先生部電腦,無意間亦發現咗好多短片仲要係加密,出於好奇心嘅我,真係好想知道呢啲係咩片,唔知係咪屎忽撞着棍竟然比我撞到個密碼,定係個天覺得係時候要比我知道啦?!
竟然全部都係性愛短片,我諗陳冠希都唔係佢LEVEL,我當時真係呆咗!
但最令我震驚嘅係有一段片有一個女仔講 [你仲唔離婚,我真係返美國唔返嚟㗎啦]
[你都唔想我走㗎,咁你應該知道點做呀]

真係唔知當時自己係咩心態,我異常平靜,當晚亦冇質問佢,完全當自己咩都冇睇過。

過咗之後幾日佢竟然主動開口提出想拍片,我真係好天真好傻仲應承咗佢,唔知嗰條片會唔會喺其中一個AV網站度出現過呢?!
其實有邊個拍拖冇做過啲愚蠢嘅嘢,又真係唔可以賴落自己年少無知事,因為有啲好細個就已經好識諗好成熟,只怪我可能思想上真係有問題,好彩我仲識反省如果唔係真係同政府冇分別!

註冊日期: 2015-4-1

陳冠希XD搞笑

5.啜泣

自從那次之後,我開始心情忐忑,不安;但不安嘅原因竟然唔係來自性愛短片,從來我都冇擔心過短片會流出,應該話就算流出又會係點?全香港嘅人認識我咩?!
並唔會有人知我係邊個?!

某一日嘅晚上,我哋一如以往咁去餐廳食飯,就係我哋食到差唔多尾聲嘅時候,J先生電話突然響起,
佢望左望電話,第一次無聽;
電話再一次響起,我就不以為意話 [做咩唔聽電話嘅,邊個嚟㗎]
佢選擇沉默冇答到我,但我望一望個電話顯示係一堆數字冇儲到名,我即刻好快咁攞咗個handsfree出嚟插咗落去部電話度,一連串嘅動作一氣呵成,我果刻好似一早知道電話係邊個一樣咁就話 [聽呀,我要聽,一齊聽呀]

其實有陣時,人嘅第六感真係好準,唔好話一定係女人準;應該話兩個人相處過,彼此係清楚了解過,那怕只有一絲絲嘅變化身邊人一定係察覺得到。

我一手就幫佢接聽左個電話,
係我耳仔邊響起 [係我,我返咗嚟],果把聲真係好溫柔

就係我聽到呢句說話嘅同時,我眼見J先生開始落淚,再黎多一句 [你仲幾好吖嘛],J先生已無聲啜泣及馬上伸手結束終止電話。
我當時完全都俾唔到任何反應,一句說話都冇講過,眼見佢係咁喊係咁喊;但我已知道佢最愛嘅會係邊個。

我曾經聽人講過一個男人會為一個女人喊的話,咁嗰個女人一定係佢畢生摯愛,又或者心裏面有一定位置。

5.啜泣

自從那次之後,我開始心情忐忑,不安;但不安嘅原因竟然唔係來自性愛短片,從來我都冇擔心過短片會流出,應該話就算流出又會係點?全香港嘅人認識我咩?!
並唔會有人知我係邊個?!

某一日嘅晚上,我哋一如以往咁去餐廳食飯,就係我哋食到差唔多尾聲嘅時候,J先生電話突然響起,
佢望左望電話,第一次無聽;
電話再一次響起,我就不以為意話 [做咩唔聽電話嘅,邊個嚟㗎]
佢選擇沉默冇答到我,但我望一望個電話顯示係一堆數字冇儲到名,我即刻好快咁攞咗個handsfree出嚟插咗落去部電話度,一連串嘅動作一氣呵成,我果刻好似一早知道電話係邊個一樣咁就話 [聽呀,我要聽,一齊聽呀]

其實有陣時,人嘅第六感真係好準,唔好話一定係女人準;應該話兩個人相處過,彼此係清楚了解過,那怕只有一絲絲嘅變化身邊人一定係察覺得到。

我一手就幫佢接聽左個電話,
係我耳仔邊響起 [係我,我返咗嚟],果把聲真係好溫柔

就係我聽到呢句說話嘅同時,我眼見J先生開始落淚,再黎多一句 [你仲幾好吖嘛],J先生已無聲啜泣及馬上伸手結束終止電話。
我當時完全都俾唔到任何反應,一句說話都冇講過,眼見佢係咁喊係咁喊;但我已知道佢最愛嘅會係邊個。

我曾經聽人講過一個男人會為一個女人喊的話,咁嗰個女人一定係佢畢生摯愛,又或者心裏面有一定位置。

註冊日期: 2015-4-9

呢個改編後可以用來做笨女人日記的藍本XDDDD

註冊日期: 2020-5-25

故事嚟?

真人真事,唔作故

6.第五者

以為自己係第三者咩?!以為我哋中間夾住嘅只係佢美國女朋友咩;
並唔係,我係第五者或者係第六七都未定,每次諗返起都覺得自己好好笑

佢老婆係加拿大仲有個6歲嘅女,美國女朋友係第三者,而我同事呀紫係第四者,因為起初支益力多原來係比呀紫,我撬咗人牆腳都唔知,你地話我幾咁可笑

有幾多故事最後 愛人仍然同一個 看清楚 誰都背叛過 誰亦曾被騙過  不知道 伴侶再換就更好 還是越來越退步 能讓路還是再睹

我個腦不知為何閃過- 盧巧音嘅三國誌
無聽過或者有興趣都可以去聽吓

外遇萬千燦爛像繁星

好快就識到第二個了- M先生,唔知係因為我寂寞定係將第一個嘅愛投射左喺第二個人到呢!?
M先生大我11年,可以話係平平穩穩正正常常嘅一個人,返工放工,講白啲就係悶。
情趣嘅嘢我俾佢更加識玩;浪漫嘅事都多數係我做,我試過租直升機,電車同佢慶祝生日。
我諗我嘅出現令到佢依三年多姿多彩;不過我知我真係唔係愛佢。其實我哋淨係差簽字嘅一步就成為夫妻!

有一次落酒吧幫閨蜜慶祝生日,我撞見一個同我擦出火花嘅男仔T,
第一眼見到時腦海浮現 [你一定會成為我男人]

有兩個朋友都曾經同我講過,有呢一句說話浮現腦海嘅,遲下一定會係自己老公。唔知仲有無人試過,可以分享吓證實一下係咪真有其事

結果我都成為一個壞咗嘅人,令自己跌入一個情義兩難全嘅局面。

7.因果報應

上回講到我認識左T,當晚我地交換左電話號碼,之後都一路無再見過面,但我地足足傾左三個月whats app,真係無所不談!
原來傾計真係可以令人走心。

不過最無辜嘅係M先生,我知㗎,我一路道知,當我俾返隻求婚戒指果時,佢淨係講左一句 [我地只差一步],[一步係一步,點解...點解...] 係咁講點解

我欠佢一萬句對唔住!

愛情真係無人講得埋,我並唔係想講d咩黎合理化自己一腳踏兩船;
但如果足夠愛第一個又點解有第二個出現!?

不過真係唔到我唔信,世事真係有因果循環,有報應
我曾經令到一個人咁傷心,總會有人令返我傷心;T先生你真係做到啦!

T先生只大我兩年,但佢諗野真係好大個,
佢簡直可以做任何一個人嘅人生導師,就係因為咁樣,成日都會有好多大年紀嘅人同佢傾計,交流。

試問有一個做南非美鑽生意又住半山嘅人話鍾意自己,係人都會含住啖飯應承啦,係咪呀?!
L小姐肉眼望落去只不過係30頭,完全唔覺同T先生相距20年。

我徹底輸了,儘管我有青春有身材都敵不過錢。