{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

到底仲應唔應該上男友屋企訓?

註冊日期: 2016-9-7

有小小長
係一個半月前開始我就日日去佢屋企訓,第二朝佢番工我就番屋企,一開始佢屋企得佢吖爸,佢吖媽就番左大陸,開始個震上佢屋企會做晒家務同個震係佢到訓佢老豆好好會買張大既床辱俾我地驚我地唔夠訓又會我有日冇同男友上泥佢都會問點解我冇泥仲會叫我上去,佢屋企人對我好好,之後就係前幾個星期佢媽番左泥,我就唔係咁想上佢屋企訓,因為佢屋企唔係好大4個人住有小小勉強同埋我又冇份比家用,有時係佢屋企用熱水沖涼都唔好意思(佢地夏天用凍水沖)
所以我就同男友講我每個月俾番家用佢老豆,男友就話唔洗,咁我又見佢老豆冇咩野我就冇左件事
最近唔知係米住得耐我感覺佢老豆好似對我有啲野,我上到去同佢老豆打招呼佢老豆就好似黑住面咁望左我一眼就冇理我(因為平時我打招呼佢都起碼有嗯)但尼幾日都黑住面,個表情好似話俾我知你又上泥吖?
所以今日就同男友講我今日都係唔上啦費事日日都上去你到訓唔係幾好意思,佢就好唔耐煩咁講我老豆都冇野都唔知你怕乜,但我感覺佢老豆真係好似唔多想我日日上去,而且我都唔好意思日日上去
我有問過我男友點解日日都要我上去,佢話平時番工已經好攰唔想放工係條街到坐想係屋企抖下
有同佢講不如一星期出一兩日,佢就黑晒面話唔肯
其實係我多心定咩
到底我應該聽佢講繼續係佢到訓定點?
希望各位sis可以俾小小意見我
+ Favorite

註冊日期: 2016-9-2

我覺得就最好唔好成日上,始終你無比家用,雖則佢話老豆唔介意,但始終禮貌上唔係咁好。加上你係女仔,你應該要比返少少矜持自己,最多一星期一次。
再者,佢話佢返工攰?有邊個返工唔攰?拍拖一星期出一兩次街係好正常囉!除非佢係慳家到唔想駛錢囉!!!

波波球 發表於 2016-9-12 06:54
我覺得就最好唔好成日上,始終你無比家用,雖則佢話老豆唔介意,但始終禮貌上唔係咁好。加上你係女仔,你應該要比返少少矜持自己,最多一星期一次。
再者,佢話佢返工攰?有邊個返工唔攰?拍拖一星期出一兩次街係好正常囉!除非佢係慳家到唔想駛錢囉!!!

我都明白禮貌上唔係幾好
但我男友就唔明我有咩好介意
佢又話我冇上泥佢老豆有叫我上去
每次搞到我上去又唔係唔上又唔係

註冊日期: 2015-10-6

你男友連出街拍拖都唔肯,愛極你有限

唔係唔肯
只係我同佢11月要去旅行
係未去之前唔想洗啲冇謂錢
唔洗錢尼樣野我同佢有共識

註冊日期: 2015-1-31

儍女,未結婚唔應該咁做。(非關道德)

註冊日期: 2016-9-12

男性意見,我都覺唔好成日上

註冊日期: 2016-6-17

真係唔明而家D女仔咁容易去男仔屋企瞓,咁D父母又可以咁睇得開嘅。你話大局以定就嚟結婚就話啫。你男朋友就梗係想你上去啦,佢話世伯有問你點解唔嚟我就唔多信,我覺得佢係想你好過D就聽你話上去。若果真係成日去自己就識做人D,做家務就一定,俾錢你又未必俾得多不如同世伯伯年去飲茶,閒時同伯母去超市入下貨,皆大歡喜!

Eunice_pig 發表於 2016-9-12 08:05
你男友連出街拍拖都唔肯,愛極你有限

其實我同佢應該算半同居,而且佢老豆都有叫我上去食飯會叫我去佢到係,只係最近見到佢有黑面,我都有覺得唔好意思

ngamuro520 發表於 2016-9-12 08:24
儍女,未結婚唔應該咁做。(非關道德)

多謝你既意見

lamblambbebe 發表於 2016-9-12 08:37

同佢雙方都係以結婚為目標
拍拖拍都咁上下
雙方家人又支持尼段關係
而一齊生活只係進一步去了解對方
尼個係我既念法唔係隨便上去

lamblambbebe 發表於 2016-9-12 08:37

男友話佢吖爸有問開頭我都唔信
但佢屋企人有次有打電話問我做咩唔上泥,所以應該有一半係真既
多謝你俾我既建議

註冊日期: 2016-1-26

你話佢老豆呢幾日黑面,咁咪呢幾日唔好上去住囉。

唔好理你男友,男人好少明呢D 野 想留返D 錢去旅行咪上去佢/你屋企食飯,食完就走囉。 不過講真,你男友連一星期出街1日到唔肯,真係有咁攰?

其實如果你哋一齊生活係想進一步去了解對方,點解佢又唔去你屋企住? 會唔會方便D?

註冊日期: 2016-4-27

我同男朋友9個月 依經係男朋友屋企住左成半年 都未過家用 但距屋企人好錫我。。我洗吾洗比返家用?

註冊日期: 2016-6-13

我都覺得呢樣野好煩

有時都想weekend係男朋友屋企訓,但又擔心打擾到人地屋企,前排男朋友叫我搬去同佢住,我好開心但有其他野需要考慮。 家用,家務,仲有本身既家庭,好複雜。 以前覺得同居無咩大不了,其實真係唔係咁簡單,尤其是同埋屋企人住。

有d難勸sis係咪應該返屋企,但如果你立場上難現兜兜比家用,不妨幫手買日用品啊零食罐頭啊呢d野,希望你地關係好轉。

比較擔心係堅持唔上去反而令到關係更僵。

註冊日期: 2016-9-3

妳有俾錢妳男友家人 (家用)就可以日日上

註冊日期: 2016-6-17

同男朋友9個月就係人屋企住左成半年,即係三個月就上男友度住。而家真係咁open?

glowglowb 發表於 2016-9-13 11:07
男友話佢吖爸有問開頭我都唔信
但佢屋企人有次有打電話問我做咩唔上泥,所以應該有一半係真既
多謝你俾我既建議

我都想上去佢屋企食完飯坐震就走
但男友會係咁叫我留係到訓難得上左泥
因為佢番既工係做地盤個啲
日日都要搬搬抬抬加上佢一米文 個人好瘦
難免會好攰想番係屋企休息
而佢心態係覺得佢屋企上得點解偏偏要落街洗錢同有屋企唔坐要坐公園
但我都驚會煩到佢屋企人

IamLily 發表於 2016-9-13 12:13
我同男朋友9個月 依經係男朋友屋企住左成半年 都未過家用 但距屋企人好錫我。。我洗吾洗比返家用?

係真係好煩
所以上得多
我就會好驚會煩到佢屋企人

Albb 發表於 2016-9-13 12:26
我都覺得呢樣野好煩

有時都想weekend係男朋友屋企訓,但又擔心打擾到人地屋企,前排男朋友叫我搬去同佢住,我好開心但有其他野需要考慮。 家用,家務,仲有本身既家庭,好複雜。 以前覺得同居無咩大不了,其實真係唔係咁簡單,尤其是同埋屋企人住。

有d難勸sis係咪應該返屋企,但如果你立場上難現兜兜比家用,不妨幫手買日用品啊零食罐頭啊呢d野,希望你地關係好轉。

比較擔心係堅持唔上去反而令到關係更僵。

我知俾錢會係實際啲
我有同男仔討論過我上住俾番家用佢屋企
我男友又話唔洗尼樣個樣